Lofoten 2024-25 info och lite svar på vanliga frågor.


Info och bra att veta….

----------------

Kontakt info:

Niclas Tengwall ab

0046 769 416040

[email protected]

Vad säger andra som åkt med mig: https://utemedniclasbutiken.se/sidor/vad-sager-andra

----------------

Välkommen till Lofoten 2024

---------------------------------------

Period/datum: se respektive resa.

Resa t o r Lofoten:


Hur kommer jag till Lofoten?

Detta är den utan tvekan vanligaste frågan och det finns många svar. Här kommer några alternativ förutom bil eller kajak...

1. Tåg (utgångspunkt) Sthlm till Narvik som tar runt 18h. Därefter buss/bil till Lofoten cirka 4,5h.

2. Tåg genom Norge med sista hållplats Bodö. Därefter båt eller flyg över till Lofoten. 

3. Flyg till Svolvaer eller Leksnes på Lofoten innebär då 2 byten från Sverige. T ex Arlanda-Oslo-Bodö-Svolvaer.

4. Flyg till den stora flygplatsen (som ändå är liten) som ibland kallas Narvik flygplats men heter Harstad/Evenes. Rutten blir då t ex Landvetter- Oslo-Harstad.

5. Flyg Oslo och direkt till Svolvaer. Snabbaste sättet men också det mest kostsamma (vad jag vet).

Transfer från Narvik och Harstad är antingen min egen minibuss eller det som är lika vanligt Lokalbussen nr 300. Denna startar i Narvik och går hela vägen ner till Lofotens slutstation (som heter Å). Bussen stannar cirka 3-400 m från boendet i Kabelvåg (som jag använder i juli -augusti). 

Tänk på att det bara finns 2 avgångar per dag. En på morgon kl 9.57 och en kl 15.47 (obs att tider kan ändras så kolla alltid på https://www.reisnordland.no/). 

Bussen passerar alltid flygplatsen en dryg1h efter avgång från Narvik.

Missar ni dessa bussar och inte har annan upphämtning så blir det att sova över i Narvik (fin stad) eller på flygplatshotellet (inte så spännande ) och ligger 20 min gång fr flygplatsen.

Bussen går ej heller att förboka men alla får plats.

Detta är vad jag kan råda till och vad som är det vanligaste. Allra vanligast är Tågen till Narvik o sedan buss/Bil. Detta brukar runt 80% välja.  Men flyget går så klart snabbare. 

Frågan om Malmbanan och ev banarbete är konstant aktuell då tågen bara har ett spår tillsammans. Dvs persontåg och godståg skall samsas. Just nu nyttjas det buss mellan Abisko och Narvik (tar cirka en timma) istället för tåg. En fördel är att utsikten är bättre och tiden detsamma även om det är trevligt med tåg.

Tågen kan oftast inte bokas så långt innan just pga banarbete men jag har en förbokning på ett antal platser som då lossas när Vy väljer det. Oavsett hur du väljer resan så hoppas jag att du skall njuta både av resan till och hem från Lofoten. Det är värt varje timma tåg/flyg/bilresande/transfer.

/Niclas 

[email protected]

----------------------------------------------------------------------

Transfer: Vi försöker lösa transfer med egna bilar men vi använder också Lokalbussen som går från Narvik, via flygplatsen och till Lofoten. Denna går 2-3 gg/dag och tar runt 4h.

Boende (på många resor men inte alla): Lofoten Vandrahem/Sommarhotel i Kabelvåg

Rum fördelas på plats på bästa sätt om du inte åker med vän/partner/familj. Dubbelrummen har separata sängar. Obs att om du har bokat extra nätter så är det sällan i samma rum som ordinarie bokning/rum. Enkelrum ligger ofta i en annan byggnad men allt fördelas efter bästa vis på plats av mig. Det  kan också finnas  dubbelrum med eget dusch wc mot tillägg.  

Städning, lakan, handduk, badlakan ingår. Handfat finns på alla rum. Standard är att det finns toalett o dusch delas med cirka 4 rum och är fräscht o modernt. Vi bor i flera olika byggnader beroende på rumstyp.

Program: detta kan (och kommer med all sannolikhet) att förändras pga väder och gruppen- Men aktiviteter finns varje dag och genomgång av dessa sker vid middag resp frukost. Mitt råd är att gå in i denna resa med en stor nyfikenhet, öppenhet och ett förtroende för att det blir bra och att saker kan komma att ändras även med kort varsel. Jag är van att leda grupper, van vid Lofoten och van att hanterar ev problem på bästa möjliga sätt för den uppkomna situationen.

Packlista: ett förslag till packlista är som bilaga men jag råder er till att primärt ha en bra och smidig ryggsäck för dagsturer, ca 12-30 liter. Bra kängor som tål kuperad terräng, skal/vind/regnjacka och termos + vattenflaska. Dessa saker är viktiga för en bra resa men se den mer kompletta listan längre ner i detta dokument.

Mat. På din resa ingår ofast alt men det kan skilja sig lite från resa till resa.  Frukost brukar vi ha på boendet i matsalen, en bra buffé. Lunch äts ofta ute med det löser Fia. Middag äter vi oftast på boendet och lagas på plats av Fia. Vill du äta på annan plats eller laga själv så finns det bra kök, kylar o frys mm.

Mat som ej ingår är fika/kaffe/dryck på dina utflykter. Ha alltid med reserver som bars/nötter/godis/frukt eller liknade samt kanske smörgås eller frukt för det är många stopp/pauser samt ibland bilresa på Lofoten på runt 2-3h.

Mat på din resa till och från boendet ingår ej, dvs under din tåg/bil eller flygresa samt transfer. Transfern tar från tåget cirka 4h och från flygplats 2-5-4h.

Restaurang finns i byn där vi bor men ingen kan löpas på boendet mer än lite glass/snacks. Coop finns i byn och fler butiker i Svolvaer (grannstad).

Vatten/dryck skall alltid packas med och jag anger ett råd inför varje utflykt/vandring eller vad det nu är. Normalt 1-2 flaskor vatten behövs. Dvs mellan 5-10 dl /tur. Ofta har vi bilar med så du har plats till både extra dryck, kläder o mat.

Info om resor/transporter:

Narvik-Kabelvåg tar cirka 4h med bil, 5-6h med buss.

Harstads/Evenes – Kabelvåg cirka 3h med bil, 4 med buss.

Svolvaer -Kabelvåg tar 10-15 min.

Kabelvåg till Å, dvs längs ner till vägs ände tar runt 3h.

Sjukvård: vid Ev sjukdom/olycka: det finns sjukhus på ett par platser samt läkare på fler platser här Lofoten. Om du äter en speciell medicin typ Varan så meddela gärna detta. Eller annat om kan påverka större sjukhus finns i Narvik och Tromsö. I varje grupp brukar finnas någon med medicinsk utbildning och det är allt bra att veta i förväg. Själv har jag ett stort intresse, en bra förbandslåda samt utbildning/kurs i akut sjukvård i vildmark. Olyckor händer extremt sällan i mina grupper och 2022 års sommar här på Lofoten krävde totalt 2 plåster från mig….

VARMT VÄLKOMMEN/ Niclas                 

Packlista (förslag)

Packlista Lofoten sommaren 2024, 25 tips från mig och lite till….

Detta är mitt råd och bygger på min kunskap av vandringar, paddlingar och uteliv som dessa resor vi förbereder nu. Min utgångspunkt är att allt kan hända men vi hoppas på att bara det bästa inträffar.

Paddlar vi kajak eller sup så kan du hamna i vattnet och så även all din utrustning. Om vi är ute på vandring så kan det bli ett hällregn eller gassande sol eller t om en mindre skada eller incident. Så utgå från att saker som inte är så positiva ”kan” inträffa.  Och det är väldigt lite extra jobb att bära ett litet första förband, extra vatten eller en regnjacka…men väldigt skönt att ha om det behövs.

Planer/turer kan också anpassas eller ändras pga väder eller bara nyfikenhet.

En del resonerar att det går nog bra och jag behöver inte ngt extra att äta eller dricka (en del vill inte ens dricka tillräckligt för att man vill undvika att gå på toa i skogen) men få saker kan förstöra en upplevelse i grupp som att enkla förebyggandes saker hoppas över. Jag kommer också att påminna om saker som en del tycker är självklart men andra tycker är nytt.

Och min devis tryggt och kul genomsyrar också min packning.

Räkna med att vattnet är runt 12 grader och luften cirka 12-18. Och det vi gör är dagsvandringar o andra turer mellan 2-8h. Inga övernattningar utomhus eller extrema klättringar mm.

Normalt så har jag på mig vandringsbyxor, underställströja o kängor på alla vandringar. Sedan byggs det på med en fleece och ett skal. Alltid extra strumpor och en dunjacka/väst eller liknande samt gott om dryck/vatten och extra energibars/godis/snacks/frukt som kan behövas på slutet för att hålla energin uppe.

Många vill undvika socker och t ex koffein men glöm inte att snabb energi är viktigt och speciellt på slutet eller om vi måste stoppa upp för att vänta in t ex bättre väder eller om ngn behöver en extra paus. Du väljer din kost men måste kunna balansera upp en eventuell vätske o energi brist på kort sikt. Tack.

Sedan är det bra med solglasögon o/e keps eller liknade. Jag har inga problem med solen själv och tål mycket värme men har du känslig hud så tänk på solskyddet.

Men mer specifikt inför Lofoten och utöver det mest privat/nära så föreslår jag:

  • Badkläder (bra även på vissa dagsutflykter)
  • Regnställ, kan även vara skalplagg mm. Men utgå från att det kan bli regn.
  • Ryggsäck för dagsturer (storlek runt 12-30 liter föreslår jag). Även regnskydd till ryggan.
  • Vill du använda egen flytväst så ta med, liksom paddel, annars har jag att låna till kajaker och suppar.
  • Första förband inkl ngn typ värktablett, ev. allergitablett och kanske skavsårsplåster. Ett bra tips är värme/foliefilt som inte väger ngt alls men bra om akut läge eller för att hålla värme även utan olyckor.
  • Myggmedel är bra om du är känslig men väldigt ovanligt på Lofofen. Det krävs mer värme och lite fuktigare våtmarker oftast.
  • Drybags/packpåsar är alltid bra även på land för smutsiga kläder eller skor, smutstvätt och i kajaken eller på suppen. Det finns drybags från cirka 1l till 30l o väldigt bra med lite olika storlek som packpåsar i den stora ryggan/väskan tycker jag.
  • Skor för att gå lite lättare/enklare vandringar eller i stan eller runt basecamp, kanske kraftig gympasko eller en hikingsko. Också som reserv om kängorna blir blöta eller ev. skoskav.
  • Kängor som tål vatten/fukt och fungerar där det är ojämnt/stenigt. Behöver inte vara en extremt hög som fjällkängor (med tung packning) men en mellan modell iaf. Inte lägsta modellen. Och som sagt tåligt för fukt o vatten då vi ibland går i lite myr/våtmark/kärr och kanske passerar en bäck ibland.
  • Vandringsbyxor långa minst ett par och kanske shorts eller tunnare långa vandrings byxor som tål lite skrap o smuts men lite svalare.
  • Vindjacka (kan ev. vara regnjacka eller skal). Jag föredrar den modellen som du kan öppna o ventilera under armar samt har bra fickor. Gärna även till mobil.
  • Förstärkningsplagg som dunväst/jacka, ull eller softshell/fleece, lätt att packa ner o varmt att ta på vid pauser & fika eller väderomslag.
  • Extra strumpor med om du blir blött eller svettig. Få saker gör så gott som ett strumpbyte efter ett antal timmar i kängor. Testa strumpor o hellre för tjocka än för tunna. Modellen som är som skidstrumpor fast lite kortare tycker jag sitter bäst.
  • Underställskläder/träningströja är bra. Och en extra att byta ut efter några svettiga timmar uppför är guld värd. En mössa är inte så dumt av lite tunnare modell. Bra på land o hav om det kyler på lite.
  • För kajak o sup så är det bra med torrdräkt alternativt våtdräkt (möjligen till SUP) eller iaf bekväma kläder typ träningstights eller annat som inte hindrar rörelse men också kan torka upp snabbt om du blir blöt. Undvik tjocka bomullsplagg. Även regnställ kan nyttjas till paddling. Solhatt/keps, solglasögon är bra. Förtydligande. I kajak används sällan våtdräkt utan möjligen torrdräkt då.  Men det är normalt sett bara guider eller Kajak ledare som har denna typ av dräkt. Om du inte redan äger en eller lånar hemifrån. Relativt dyrt att hyra på Lofoten och på sommaren är det trots allt 12-17 grader i vattnet. Men för 100% säkerhet och trygghet så är en dräkt bra. På mina resor har det än så länge bara varit ett fåtal med torrdräkt på sommaren. 
  • För din privata/egen tid och bara häng så vet du bäst själv men min erfarenhet säger att just dom där jeansen o snygga skjortan sällan nyttjas. Det är ofta träningskläder eller vandringsbrallor på….eller shorts…men detta väljer du bäst och efter utrymme i packning.
  • Sandaler/flipflops/foppa eller typ Birkenstock är också skönt efter en vandring och hemma….tycker jag.
  • Vattenflaskor som rymmer minst en liter behövs. 1 eller 2st är bäst då du kan ha olika dryck. Men basen är vatten.  Och en termos för varmdryck. Från 0.5 liter är lagom. En för stor termos har en tendens till att bli kvar hemma om ett kortare äventyr.
  • Mattermos är bra om du skall ha varm mat med ut, men kanske också en plastlåda eller liknade + en spork att äta med. Jag tänker då på lunch främst.
  • På mina äventyr /turer/vandringar/paddlingar är det 100% alkoholförbud under själva eventdelen men privat i hemma på kvällen osv har jag ingen synpunkt. Dvs ingen tar ett glas vin o sen lånar en SUP eller Kajak så klart. Och den där lilla pluntan som en del har med på vandring ber jag dig hoppa över. Under den tid vi är i grupp och på tur.
  • Bra att ha med ut är också toapapper och en liten skräppåse.
  • Powerbank till mobil. Laddsladd osv.
  • Kompass o karta är bra om inte mobilen vill. Men vill du ladda ner en bra app så är ToPo GPS mitt förslag, den kostar runt 45 kr till Norge.
  • Packa gott om tålamod, nyfikenhet och optimism. Och lite extra acceptans om någon sinkar gruppen ibland är bra. Och glöm inte att det alltid är någon som är sist i alla grupper och någon som vill gå/vandra paddla fortare/före.  Men jag styrs och leder efter säkerhet och glädje, tryggt och kul. För alla. Dessutom är vi alla humanister och stöttar varandra om det behövs.
  • Och sist men inte minst. En sen kväll efter många timmar ute är det väldigt skönt att kunna hänga kvar utomhus med en stor dunjacka eller dylikt….dessutom tar dun ingen plats att packa i en tajt påse. Tycker jag😊