Mitt Jämtland!

"I Jämtland är "ARTUT" att vara. Fagert om sommarn då öringen hugger och hjortronen locka. Roligt om vintern på skidorna glida i milsvida fjäll."


Mitt Jämtland....

I mitten på 90 talet klev jag, 2 av mina bröder och en kompis till Åre med tåg. Vi skulle till Tegefjäll och det var en bister januarivecka. Som så många ggr senare så har jag valt januari (billigast) för att få råd att åka mycket skidor, ha gott om snö och lite folk. Kylan är en bisak för mig som trivs i norr.

Jag har gjort runt 90 resor till Jämtland och jag har varit där vid alla månader på året. Får jag välja fritt så är jan-mars och sept-oktober bäst. Ånga har frågat om jag har boende där uppe med tanke på antal resor. En jag fick också epitetet Mr Åre hemma i Malmö. Jag hade och har ofta svar på tips om boende, matställen, pister, offpist, uthyrningar, prylar och lite udda platser på fjället. Åre skutan är trots allt ganska stort med syskonfjällen Lillskutan, Västerskutan och lite längre västerut Mulfjället, ja precis vid Tegefjället. Jag har varit mycket i Östersund och sett staden förvandlas från en militärstad till en Universitetsstad som växer. En fin stad helt enkelt md väldigt mkt natur intill.

Att komma till Jämtland är dessutom väldigt enkelt eftersom du förutom bil har bra med tåg och i nödfall flyg. Tågen går periodvis också ända bort till lilla Enafors som är starten för många vandrar i området runt Triangeln, dvs Jämtlandstriangeln. Jag är allt mer i området från Enafors, via Snasahögarna och bort mot triangeln och Storulvån. Både vinter och sommartid. Fantastiska ytor för vandring och t ex turåkning på skidorna. JA snöskor med!

Tyvärr har det i vissa medier skrivits väldigt mycket negativt om just Triangeln, Ren näringen och för mkt folk. Enligt vissa. På vissa platser.  Det är delvis politik men också en etisk och moralisk fråga utöver det rent biologiska och naturmässiga. Jag väljer att se det positiva och fina med stora vidder, vackra fjäll och ett härligt landskap. Med plats för alla. Med respekt för djur och natur. Men utan pekpinnar och dubbelmoral.

Fjällen kan brukas och missbrukas men alla vi som arbetar i områdena liksom 99% av alla andra är varsamma och vill naturens bästa. Men en kontroversiell fråga och många strider mellan STF, Rennäringen, Boende och turister. Jag väljer också de bästa tiderna på året för fin vandring men minimal negativ påverkan. Men stora upplevelser!

Vi hade en väldigt fin resa med en liten grupp i september 2023 och även med liten regn en dag så fick vi mkt sol och många steg i vackra höstfärger. Utgångspunkten var Åre eftersom tågen stannade 100 m från boendet. Och sedan gjorde vi turer på Åreskutan, på fjällen runt Storulvån och även lite mindre utflykter som min favorit Fröåtjärn och även Sveriges största vattenfall Tännforsen (det finns även den lite mindre Ristafallet där också Indalsälven passerar. En extremt lång älv som går genom olika vattendrag och även Åresjön. Med start i Jämtlandsfjällen och 43 mil senare med utlopp norr om Sundsvall. Lite parallellt nästan med St Olavsleden, En pilgrimsled som startar söder om Sundsvall och har Trondheim som slutstation. Eller omvänt.

Att jag trivs i Jämtland är ingen nyhet och nu har jag möjligheten att dela den med allt fler, allt oftare. Ett stort och fint privilegium.

Jag hoppas att vi möts i Jämtland och varför inte i vecka 38?

Här kan du läsa mer om denna fina resa; Succé 2023 - Vandra i Jämtland när det är som bäst! - Utemedniclasbutiken

Vi möts i Jämtland!

// Niclas

https://utemedniclasbutiken.se/vandringsresor