Hur är en dag på Lofoten Ute med Niclas?

Svar: bra kul och med en stor upplevelse!

Välkommen hit för att ta del av min upplevelse men också en beskrivning hur en dag kan se ut. Alltid kul, alltid tryggt och alltid en stor upplevelse!

Mina resor och äventyr på Lofoten skiljer sig en del åt beroende på när man åker, vilken typ av grupp och var vi bor etc. Det finns också resor med speciell inriktning som Kajakpaddling eller fokus på Norrsken och Späckhuggare. Men det skiljer sig också åt när du åker. Vår ,sommar eller höst. Jag använder olika boende, planerar olika utflykter/vandringar och ljuset och vädret spelar roll. 

Min lust att dela Lofoten med er är alltid lika stor och mitt engagemang är stort och genuint. Lofoten betyder mycket för mig och det gör också möjligheten att få dela upplevelsen.

Som exempel på hur en dag kan se ut så väljer jag en sommarresa som utgår från att vandring är grunden men att det kan finnas möjlighet till att paddla kajak/sup eller egna utflykter.

Vi bor då på Kabelvåg Vandrahem/Sommarhotell som egentligen är en folkhögskola med inritning äventyr (väldigt passande) i samhället Kabelvåg (Lofotens tredje största stad med 1700 invånare cirka). Hotellet/vandrarhemmet har en perfekt placering och det är enkelt med logistiken för att ge sig iväg med bil eller lokal buss (5 min till hållplats) men det finns också en mängd vandringar runt om i närområdet. Så vi kan utgå hemifrån och gå rakt upp bland bergen eller lägga i en kajak direkt eftersom vi bor i hamnen.

På morgonen från kl 7 serveras en rejäl frukostbuffé med mycket hemgjort/hembakat. Vi äter då i en matsal som ligger cirka 50 m från det hus vi bor i (oftast har jag bokat upp flera våningsplan till bara oss). Efter en stabil och god frukost så har jag morgonmöte och går igenom dagens tur, ofta en vandring samt går igenom väderprognos och vad du kan behöva packa.

En liten parantes är att det inte är helt ovanligt att någon har tagit en morgonbad eller lånat en sup eller kajak på egen hand (om du nu kan detta sedan tidigare). Kanske har du valt en klippa för en meditation på egen hand eller t om tagit en kort morgonpromenad. Du gör som du vill och känner för!

Efter morgonmötet så packar du om på rummet (vi bor normalt sett i delade rum) som är fräscht o ganska stort. Handfat är normalt på rummet medan wc/dusch (delas av 4 lägenheter) är nyrenoverat och städas noga. Det finns även en samlingsdel och ett pentry på varje våningsplan. Totalt bor vi beroende på typ av rum i 4 olika byggnader men alla är inom 50 meter cirka.

Vi ses vid minibussarna och ger oss iväg från "vår" Ö (en av de 5 stora på Lofoten) som heter Austvågöya. Vi passerar nästa Ö, Gimsöya, efter cirka 30 minuter och kommer sedan in på Vestvågöya där vi har slutmålet Haukland beach. En vacker och tillgänglig sandstrand som bjuder in till bad om vädret är med oss. Inte minst efter en 3h vandring runt bergen Mannen och Veggen. Vandringen är enkel och en fd transportväg för tiden innan tunneln fanns genom berget för biltrafik. Innan vi går tillbaka mot Haukland (fast då över berget) stannar vi för vår medhavda lunch på Utakleiv stranden som är otroligt fin. Ett ganska stilla område trots en del turister men absolut sevärd.

Eftersom Lofoten totalt är runt 18 mil långt och biltempot är (skönt)långsamt (snitthastighet runt 60) så tar det en stund att åka bil också men varje sekund är en upplevelse längs de vackra vägarna och bergen intill. Ibland ett öppet landskap och ibland väljer Fåren att ta vägen i besittning. Så troligtvis ger vi av oss hemåt efter en utflykt på runt 6-7h men ibland fortsätter vi på en annan tur också.

Hemma hinner du packa upp och om vinden är stilla så är det säkert någon som tar ut en SUP bräda innan vi äter middag tillsammans i det stora köket. Hemlagat är grunden och vi lagar allt på plats.

Efter middag dvs framåt halv nio nio så är det många som tar en paus, kanske ett glas vin, en kopp te  eller en promenad. Sedan väntar sängen ganska tidigt för dom flesta. För i morgon skall vi till en av Lofotens mest fotograferade och omtalade plats; byn Reine med berget Reinebringen. Senast jag var där mötte vi både havsörn och Späckhuggare och det var en fin bonus när vi sedan tar oss upp för dom 1750 st Sherpas byggda trappstegen uppför berget, eller nöjer du dig med 100 steg…Men det är en annan historia…..

Varmt välkommen till den magiska och storslagna naturen på Lofoten och att dela upplevelsen i en fin grupp!

OBS att du nu hittar alla 2024 års Lofoten resor här: Lofoten 2024 - Utemedniclasbutiken

Vill du veta mer eller boka? Boka kan du göra enkelt direkt i butiken men undrar du något är du alltid välkommen att messa eller skicka ett mail på [email protected]

//Niclas